2017. május 10., szerda

Új megyei értékek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság 2017. május 8-i ülésén felvett új megyei értékek:



1. Bátorligeti ősláp,                                                        természeti környezet

Aljnövényzet égett Szatmárcsekén és Vásárosnaményban

Több szabadtéri tűzesethez is riasztották szerdán napközben a tűzoltókat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
Illusztráció!

Ötszáz négyzetméteren gyulladt meg a száraz aljnövényzet szerdán délután Szatmárcseke külterületén. A fehérgyarmati hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. 

80 rászoruló családnak érkezett a segítség Nagyarban

Szociális Agrárgazdálkodási Program, Kisállattartási Alprojekt keretében Nagyar község sikeresen pályázott. A község Önkormányzata 80 rászoruló családnak osztott ki kiscsirkét a pénteki nap folyamán.



Célunk, hogy fejlesszük és támogassuk a rászoruló háztartások megélhetését, ezáltal hozzájárulunk az életminőségük javításához, növeljük a bevont háztartások önálló egzisztenciateremtési esélyeit.

„Naményi vagyok, nem turista” - várostörténeti séta Vásárosnaményban

A Közösségek Hete program keretében a „Naményi vagyok, nem turista” elnevezésű várostörténeti sétára invitálta a városlakókat a Beregi Múzeum.



A séta során az érdeklődők Vásárosnamény több, a város története szempontjából kiemelkedő épületet ismerhettek meg, és a múzeum munkatársainak információin keresztül tájékozódhattak az épületek történetéről.

2017. május 9., kedd

A mátészalkai Gondolat Kamaraszínház tájelőadásai

A 2014 nyara óta működő mátészalkai Gondolat Kamaraszínház megalakulása óta négy előadást mutatott már be, s jelen pillanatban hármat repertoáron (Aldo Nicolaj: Éljen az ifjú pár - nászéjszaka egy felvonásban, Aldo Nicolaj: A kilátó - avagy emberi fonákságok felülnézetből, Aldo Nicolaj: Egy életem egy halálod - avagy szerelmi cselszövések egy felvonásban). 

Színjátszóink nagy örömmel viszik el darabjaikat más településekre, kiemelt figyelmet szentelve azon falvakra, ahol az anyagi és infrastrukturális adottságok nem igazán teszik lehetővé, hogy színházi produkciókat fogadjanak. Ezért is nagy öröm, hogy a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház sikerrel pályázott a Nemzeti Kulturális Alap felhívására, mely a kistelepülésekre való tájolást támogatja. 

Így 2017 augusztusáig hat településre jutnak el: méghozzá Kékcsére, Panyolára, Géberjénbe, a Békés megyei Csanádapácára, határon túlra pedig a romániai Börvelybe, valamint az Erdély szívében fekvő Szentábrahámba.

A Gondolat Kamaraszínház 2017. május 19-én az erdélyi Szentábrahámban mutatja be Aldo Nicolaj: Egy életem egy halálod - avagy szerelmi cselszövések egy felvonásban című darabját. 

Miután erdélyi barátaink tudomást szereztek a csoport fellépéséről, Szentegyházára is meghívták őket, így május 20-án a Bartók Béla Művelődési Házban is bemutatkoznak. 

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.


Polgármestert választ vasárnap a szabolcsi Kisléta

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán, a településvezetői tisztségért hat jelölt indul - tájékoztatta a község aljegyzője hétfőn az MTI-t.
fotó:google



Lánczi Julianna elmondta, az időközi választást azért tarják az 1900 lelkes községben, mert a Nyíregyházi Törvényszék 2017 januárjában meghozott ítéletével méltatlannak mondta ki a polgármesteri tisztségre a független Madácsi Imrét.

Elfogták az iraki embercsempészt, aki ötödikén Csengerbe juttatta honfitársait

Embercsempészés miatt folytat büntetőeljárást őrizetbe vétele mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya egy 31 éves iraki állampolgár ellen. 



A külföldi férfit a nyomozóhatóság által kiadott elfogatóparancs alapján 2017. május 8-án Tatabányán a helyi rendőrök fogták el. A megalapozott gyanú szerint a férfi segítséget nyújtott annak az öt iraki bevándorlónak az illegális határátlépéséhez, akiket 2017. május 5-én Csenger belterületén elfogtak a rendőrök. A nyomozás jelenlegi adatai szerint a gyanúsított az iraki bevándorlókat Ausztriába szállította volna tovább.

Berendezési tárgyak kaptak lángra


Berendezési tárgyak kaptak lángra egy tizenöt négyzetméteres épületben kedden délelőtt Nyírvasváriban, a Vasvári Pál utcában.
 

A nyírbátori hivatásos tűzoltók az épületből két darab 11,5 kilogrammos PB gázpalackot kihoztak, azok visszahűtéséről gondoskodtak, majd egy vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Sebességellenőrzések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 2017. május 9.

A rendőrök az alábbi helyszíneken végeznek sebességmérő ellenőrzéseket 2017. május 9-én a megye közútjain.

- M3 autópálya 224 km +740 m

Fa dőlt egy házra a Kisbukónál Sonkádon - katasztrófavédelmi hírek

Ráborult egy nagyméretű fa egy épületre hétfőn este Sonkádon, a Kisbukó üdülőterületen, ahol a tetőszerkezetét beszakította egy szoba lakhatatlanná vált.

Illusztráció!

Személyi sérülés nem történt. A fehérgyarmati hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolították el a fát.

2017. május 8., hétfő

Beteg, ájult embert rabolt ki a kisvárdai férfi

A Kisvárdai Rendőrkapitányság kifosztás bűntett elkövetése miatt folytat büntetőeljárást T. Csaba 54 éves helyi lakos ellen. 
Illusztráció

A megalapozott gyanú szerint a férfitől 2017. május 7-én 15 óra körül Kisvárda belterületén egy 48 éves nő segítséget kért, mert rosszul lett. Miután a sértett eszméletét is vesztette, a gyanúsított eltulajdonította a mobiltelefonját, és a táskájából elvett közel ötezer forint készpénzzel elmenekült a helyszínről. A rendőrök a bejelentést követően a megadott személyleírás alapján rövid időn belül azonosították és otthonában elfogták a feltételezett tettest. 

A rendőrkapitányságra előállított férfit gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Békésen horgászott az emberkereskedő, amikor a rendőrök lecsaptak rá

A Holland hatóságok 2017 áprilisában keresték meg a magyar rendőrséget azzal, hogy segítsenek elfogni egy 44 éves férfit, akivel szemben emberkereskedelem és kerítés miatt bocsátottak ki európai elfogatóparancsot. 




A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda célkörözési nyomozói haladéktalanul megkezdték az adatgyűjtést. A holland rendőröktől kapott adatok szerint H. József Hollandiában prostitúcióra kényszerített más személyeket, akik összesen 500.000 eurót „kerestek”. Ebből naponta több mint 1000 eurót kellett leadniuk a körözött férfinak.

Kerítést szakított és gázcsonkot sértett Mátészalkán a kisteherautó

Egy személygépkocsi és egy haszongépjármű ütközött össze hétfőn délben Mátészalkán, a Búza és a Nyár utcák kereszteződésében, ahol a kisteherautó az ütközés után egy lakóház kerítését átszakította és egy lakossági gázcsonkot megsértett. 




A gázszivárgás miatt a környező épületekből átmenetileg négy embernek kellett elhagynia az otthonát. A mátészalkai hivatásos tűzoltók a gépkocsikat áramtalanították, majd a gázcsonkot elszorították és biztosították a helyszínt a gázszolgáltató kiérkezéséig, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.

Több lakóház tetejét is megbontotta a vihar Szatmárban

Több fa dőlt az úttestre vasárnap este Fehérgyarmat és Kisar között. A fehérgyarmati hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével szüntették meg a forgalmi akadályokat.


Több lakóház tetejét is megbontotta a viharos szél vasárnap este. Két négyzetméteren rongálta meg a szél a tetőcserepeket egy porcsalmai családi ház tetején vasárnap este, a Rákóczi Ferenc utcában. A tyukodi önkéntes tűzoltók kéziszerszámok segítségével távolították el a meglazult tetőfedő anyagokat és fóliával befedték a ház tetejét. Szintén, Porcsalmán a Kossuth Lajos utcában és a Rákóczi Ferenc utca további részén is hasonló feladat adott munkát a csengeri önkormányzati tűzoltóknak is. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Oldalára borult egy személygépkocsi vasárnap este Kocsordon, a Kraszna hídnál. A mátészalkai hivatásos tűzoltók a járművet áramtalanították, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak. A balesetben senki nem sérült meg.

SZ-SZ-B. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Néhány percen belül elfogták a fehérgyarmati táskarablót

A Fehérgyarmati Rendőrkapitányság rablás bűntett kísérlet elkövetése miatt folytat büntetőeljárást F. Ferenc 29 éves fehérgyarmati lakos ellen. 



A megalapozott gyanú szerint a férfi 2017. május 6-án 12 óra 30 perc körül Fehérgyarmat belterületén megpróbálta lerántani egy gyalogosan közlekedő nő válláról a táskáját. A dulakodás következtében a 47 éves nő elesett, de a táska nála maradt, ezért az elkövető azt hátrahagyva elmenekült a helyszínről. 

A rendőrök a megadott személyleírás alapján a feltételezett tettest néhány percen belül a helyszín közelében elfogták, a rendőrkapitányságra előállították, és gyanúsítottként kihallgatták. 


A férfi beismerő vallomást tett. A rendőrség a további eljárást a gyanúsított bűnügyi őrizetbe vétele mellett folytatja.

police.hu

2017. május 7., vasárnap

20. éve gurul a Zöld Kerék

A KÖZÖSSÉGEK HETE programsorozat keretében 2017. május 12-én pénteken 16 órától a Megyei és Városi Könyvtárban (Nyíregyháza, Szabadság tér 2.) KÜLLŐK ÉS KÖNYVEK, 20. ÉVE GURUL A ZÖLD KERÉK címmel bemutatkozunk. 



Itt az alkalom, hogy összejöjjünk régi bringásokkal, akikkel gurultunk már együtt az elmúlt közel két évtizedben, és olyanokkal, akiknek van kedvük megismerni az alapítvány munkáját.

VII. Magyar Világtalálkozó - Határtalan összefogás értékeinkért

Balatoni szezonnyitóval kezdődik, Bereg-vidéken és Budapesten folytatódik, majd Szegeden zárul a VII. Magyar Világtalálkozó

Határtalan összefogás értékeinkért



    Sasvári Sándor, Tolcsvay Béla, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Felvidéki Komáromi Jókai Színház „ A Világ Magyarságáért” kitüntetettjei között - Tiszteletbeli Magyar cím indonéz, mongóliai és madagaszkári diplomatáknak - Díszvendégek: Észak-Amerika, Felvidék és a Balaton-régió

Lehűléssel kezdődik a hét

Lehűléssel kezdődik a hét, többfelé napközben is csak 10 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok, néhol a leghidegebb órákban mínuszok is lehetnek. A hét második felében azonban ismét 20-25 fok körüli meleg lehet, de a több-kevesebb napsütés mellett többször várható zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttatott el az MTI-hez.



Hétfőn reggel a keleti tájakon eshet néhol kisebb eső. Napközben elszórtan, főként az Eger-Békéscsaba vonal széles sávjában várható gyenge eső, zápor. A Dunántúlon és a középső területeken viszont akár hosszabb időszakokra is kisüthet a nap. A szél többfelé megerősödhet. A minimumhőmérséklet 6-12 fok között valószínű (az Északi-középhegység térségében lesz a leghűvösebb). A nappali maximumok 15-20 fok között alakulnak (a Dunántúlon várhatók a magasabb értékek).

Balesetek a megyében, gázcsonk sérült Zsurkon - katasztrófavédelmi hírek

Két személygépkocsi ütközött össze szombaton este az M3-as autópályán, a 265-ös és a 266-os kilométerszelvények között, Őr közelében.



A balesetben ketten sérültek meg. A mátészalkai hivatásos tűzoltók a gépkocsikat áramtalanították, a baleseti vizsgálat idején a helyszínt biztosították, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.

Felnőtt csoportok is látogatták a falvédő kiállítást Tuzséron

A tuzséri Aranyalma nyugdíjas klub és a Mándoki Térségi Szociális Központ ellátottjai is meglátogatták a Művészetek Házában megrendezett "Múltunk kincsei a jövőbe vezető úton"- című falvédő kiállítást. 



Dr. Pataki Piroska főorvosnő magángyűjteményéből rendezett tárlat szombaton utolsó nap volt látogatható itt Tuzséron. A kiállítás következő helyszíne Máriapócs lesz, így aki nem tudta megtekinteni a kiállítást az ott megteheti.

Szünetel a határforgalom Beregsuránynál

Az ukrán fél tájékoztatása szerint informatikai probléma miatt 2017. május 7-én 5 órától szünetel a határátléptetés a beregsurányi közúti átkelőhely Luzhanka oldalán.


Az utazók a tiszabecsi vagy záhonyi határátkelőhelyet vehetik igénybe. Az alternatív határátkelőhelyekről, a nyitvatartási- és aktuális várakozási időkről tájékozódjon a rendőrségi honlap Hatarinfo oldalán!

MTI