2017. május 6., szombat

Még idén újabb nyugdíjemelés jöhet - mondta a miniszterelnök Nagygécen

Újabb nyugdíjemelés jöhet az idén - mondta a miniszterelnök Nagygécen, ahol meglátogatott egy helyi lakost csütörtökön. A találkozóról az Origó szombaton számolt be.




Orbán Viktor csütörtökön a Szabolcs megyei Csengeren átadta a város tanuszodáját, majd a hatlelkes Nagygécére utazott. A kormányfő egy Bözsi néniként emlegetett idős nővel beszélgetve jegyezte meg: novemberben újabb nyugdíjemelés jöhet, ha a gazdaság helyzete megengedi. 

Száz éve született az Édesanyám


Közeledik Anyák napja. Két gyönyörű gyermekünk, és 3 tündéri Unokánk van. Öröm az életüket nézni, velük lenni,gondolni rájuk. Ha rájuk nézek, Édesanyámat is látom bennük.


.

Anyák napja a Mocorgó gyerekházban Nyírmadán

Minden évben van egy kedves nap, amiről sohasem feledkezhetünk meg. Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük. 


A gyermekek és a felnőttek szívében az édesanya különleges helyet foglal el. Nem tudjuk szavakba foglalni, hogy mit jelent nekünk gyerekeknek az édesanya. Anya, mama – ezek azok a csodálatos szavak, amit életünkben első ként kimondunk.

Illegális bevándorlókat fogtak el Csengerben

A magukat iraki állampolgároknak valló külföldiek az elsődleges adatok szerint illegálisan léptek be Magyarországra.

A fotó illusztráció (Sin Árpád)


A Csengeri Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2017. május 5-én 15 óra 25 perckor Csenger belterületén elfogtak öt illegális bevándorlót, akik magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. A magukat iraki állampolgároknak valló külföldiek az elsődleges adatok szerint illegálisan lépték át a román-magyar államhatárt. 

2017. május 5., péntek

Besi-ballagás: az örömkönnyek (torna)csarnoka

A tavalyi ceremónia kapcsán azt írtuk, hogy még az időjárás is „el-elérzékenyült” a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium ballagásán, ahol akkor nemcsak a szülők és nagyszülők potyogtatták örömkönnyeiket. 


Nos, idén sem volt ez másként a maturálók nagy ünnepének hetén, ezért az iskola vezetése végül úgy
döntött, enged az időjárás nyomásának, és nem az előzetesen kiszemelt iskola előtti parkban, hanem a városi tornacsarnokban tartják a ballagást.

Megjelent a Folkfusion Band bemutatkozó videója az új énekesükkel Varga Zsubival

Pár hónapja robbant a hír, a nyírmadai származású Varga Zsolt (de mindenki csak Zsubinak ismeri) régi álmát váltotta valóra, és tagja lett Európa egyetlen Rida-rock zenekarának a Folkfusion Bandnak.




Azóta megjelent a zenekar bemutatkozó videója, amelyen a Band-a hatalmas hangulatot teremt.

Hétfőn fél áron lesz a fagyi! Itt az akcióban résztvevő megyei cukrászdák listája

Idén május 8-án tartják a kézműves fagylaltok napját, mivel az V betű az 5. hónap a tölcsért, a 8-as szám pedig a két, egymáson fekvő gombócot szimbolizálja. Már több megyei fagylaltozó is csatlakozott az akcióhoz!

Illusztráció: Pusztai Sándor (szon.hu)


Nyíregyháza:

Már készül a B11-es keresztszemes mintakendő, Nagyberegben hímezik

Két éve, hogy a vásárosnaményi Beregszem Egyesület útjára indította az első keresztszemes mintakenőt. Azóta több száz, hímzést kedvelő hölgy (és úr) varrta bele kedvenc keresztszemes mintáját a már tíz darabossá fejlődött mintakendőkbe.




Úton van a 11. mintakendő is, amely már átlépve a határt, és a történelmi Bereg vármegye területén Ukrajnában, a Nagyberegben, Kígyóson és Beregújfaluban élő asszonyok hímezik rá a térségre jellemző mintáikat.

Baleset Nyírmeggyesnél, Tyukodon és Nyírbátorban - rendőrségi hírek

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén három személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.
A 471-es számú főúton közlekedett Mátészalka felől Nyírmeggyes irányába 2017. május 4-én 5 óra 30 perc körül személygépkocsival egy 36 éves nyírcsaholyi férfi. Haladása során egy jobbra ívelésű útkanyarulatban eddig tisztázatlan körülmények között elvesztette uralmát a jármű felett és a bal oldali útárokba borult.

2017. május 4., csütörtök

Ismétlődő tavaszi fagykárok, változtatni kell a védekezés technológiájában

A tavaszi fagyok 2011 óta szinte minden évben megismétlődnek, ami arra hívja fel a döntéshozók figyelmét, hogy a fagyvédelem kérdésében paradigmaváltásra van szükség - állapítja meg keddi, legfrissebb összegzésében a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB), valamint az Alma Terméktanács (ÉKASZ). 



A fagykárok enyhítése érdekében hathatósan segíteni kell az aktív és passzív fagyvédelmi technológiák terjedését, mert több olyan szabályozási kérdés van, mely jelenleg gátja a fagyvédelmi módszerek terjedésének - teszik hozzá a szakmai szervezetek.

Újabb határvadász-tanulók kezdték meg a képzést

A határvadász-képzés ötödik ütemében újabb 30 jelölt kezdte meg tanulmányait. Az ünnepélyes megnyitót a Készenléti Rendőrség központi objektumában tartották 2017. május 4-én.

A Kormány 2016. augusztus 10-én döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak 3000 fővel történő bővítéséről, melynek megvalósításaként a korábbi határrendészeti igazgatóság mellé egy újabb határrendészeti igazgatóságot állítottak fel, a határvadász bevetési osztályok száma hétről tizenötre bővül.

Tizenhatodik alkalommal szólt az imádság a tűzoltókért

Szent Flórián ünnepi istentiszteletet tartottak szerdán délután Kállósemjénben, a Római Katolikus templomban. 



Nagy Imre korábbi nyírbátori tűzoltóparancsnok kezdeményezésére már több mint másfél évtizedes hagyomány, hogy a Tűzoltó nap előestéjén tartják az egyházi ceremóniát minden évben a Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Kállósemjén Önkormányzatának a közös szervezésében. 

Ünnepeld a közösséged! Idén először Közösségek Hete! 2017. május 8-14.

Csaknem kilencszáz programot kínál a május 8-án induló Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, melynek keretében egy héten át egészen május 14-ig várják színes eseményekkel az érdeklődőket országszerte. 


Az idén első alkalommal megrendezendő programsorozattal a szervezők egy évente visszatérő hagyományt szeretnének teremteni. A rendezvény fő célja, hogy az egyre inkább elmagányosodó társadalmunk figyelmét felhívja a közösségek szükségességére, a közösségi kezdeményezésekre, valamint azokra az élményekre és értékekre, melyeket egy közösség a tagjainak adhat.

A most induló programsorozatot minden évben május második hetében rendezik meg, így idén május 8-a és 14-e között zajlanak majd az események. A projekt átfogó célja, hogy segítse a települések önkormányzatai, kulturális intézményei és lakosai közötti kapcsolatok erősítését, amelyek lehetővé teszik, hogy minél több aktív, a helyi társadalmat megmozgató közösség jöjjön létre. Éppen ezért a rendezvényre helyi közösségek, kulturális intézmények és civil szervezetek jelentkezhettek olyan programokkal, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást és a közösségben rejlő értékeket, valamint ráirányítják a figyelmet a helyi kezdeményezésekre.


Megyénkben a Közösségek Hete alkalmából 12 településen 23 programmal regisztráltak a mellékletben található civil szervezetek, intézmények. 

A színes palettán többek között olyan rendezvények szerepelnek, mint a Jósa András Múzeum programja, melyet a Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Egyesület kezdeményezésére karolt fel a múzeum és az „Emberöltők Napja” címet viseli. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület és olvasókör egy egész hetes színvonalas programsorozattal várja az érdeklődőket. A kisvárdai Várkert fergeteges rendezvénye, ahol fiatal amatőr művészeti csoportok találkozójára kerül sor, a Tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum programsorozata vagy a vásárosnaményi Beregi Múzeum helytörténeti sétája mind megannyi lehetőséget kínál a közösségek találkozására, tapasztalatcserére, a helyi értékek bemutatására.

A rendezvénysorozat programjairól az EVENT@HAND Közösségek Hete applikáció mellett (webes elérhetőség: http://guideathand.com/hu/downloads/kozossegek-hete) bővebben a Közösségek Hete weboldalán a www.kozossegekhete.hu-n tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol a keresést dátum és helyszín szerinti szűrés is segíti, illetve számos színes programajánló található az esemény facebook oldalán is: www.facebook.com/kozossegekhete/ .


Tevecsikók születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Az elmúlt két hétben két kétpúpú tevecsikó (Camelus bactrianus) született a Nyíregyházi Állatparkban.

Fotó: sostozoo.hu


A legifjabb teveutód kedden jött világra, a Zsigmond névre keresztelt csődör tizenkét hónapnyi vemhesség után született meg és lett tagja az ország legnépesebb, tizenöt tagot számláló tevecsapatának - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője, szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Átadták Csenger új tanuszodáját

A magyar fiatalok és egészséges életmódra nevelésük ügye Magyarország első számú nemzeti ügye, nincs ennél fontosabb dolog - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerben.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt



A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében elsőként felépült tanuszoda átadásán a kormányfő hangsúlyozta, hogy a sport a fiatalok nevelésének legalkalmasabb eszköze, mert kitartásra, egészséges életmódra, aktív életre és becsületes versengésre tanítja őket, és közösséget is teremt.

Villám csapott délelőtt egy családi ház kéményébe Aranyosapátiban

Villám csapott egy családi ház kéményébe Aranyosapátiban a Jókai utcában csütörtök délelőtt. 


Garázda Aranyosapátiban, rongálás Lónyán - rendőrségi hírek

A Vásárosnaményi Rendőrkapitányság garázdaság szabálysértés elkövetése miatt folytat eljárást egy 26 éves aranyosapáti lakos ellen. 

A férfi 2017. május 3-án Aranyosapáti belterületén hozzátartozóival ordibált, majd a rendőri intézkedés során a kiérkező járőröket is szidalmazta. Az egyenruhások a férfit a rendőrkapitányságra előállították és szabálysértési őrizetbe vették.

Sebességellenőrzések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 2015.05.04

A rendőrök az alábbi helyszíneken végeznek sebességmérő ellenőrzéseket 2017. május 4-én a megye közútjain.

Nyíregyháza


- Nagykálló, Kossuth utca 202/A.

- Nagykálló, Korányi Frigyes u. 87.sz.

- Biri, Fő utca 116. sz.

- Kállósemjén, Kossuth utca 2. sz.

Mátészalka

- 49. sz. főút Vaja, Lachner u. 36. sz.

- 49. sz. főút Vaja, Lachner u. 1. sz.

Fehérgyarmat

- Kölcse, Kölcsey utca 106. sz.

- Szatmárcseke, Kölcsey utca 45. sz.

- Fehérgyarmat, József Attila utca 66. sz.

- Fehérgyarmat, Tömöttvár utca 66. sz.

Kisvárda

- Kisvárda, Várday I. u. 117. sz.

- Döge, Szőlőskert u. 28. sz.

- Pap, Kossuth u. 190. sz.

Vásárosnamény

- Gemzse, Kossuth út 87. sz.

- Gemzse, Tompa Mihály út 39. sz.

- Ilk, Kossuth út 48. sz.

- Kisvarsány, Széchenyi út 42. sz.

Záhony

- 4-es főút 341 km

- Zsurk, Petőfi út




Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

2017. május 3., szerda

Tűzoltónap Kisvárdán

Ünnepi állománygyűlést tartott szerdán délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kisvárdán, a Városháza előtti téren, ahol többen elismerésben részesültek és a Kisvárdai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság járműállományába tartozó új Rába gépjárműfecskendőt és egy Iveco Magirus magasból mentőt szenteltek meg a történelmi egyházak képviselői.



Számukra Szent Flórián az állhatatosságot, becsületet, embertársaink segítését testesíti meg, alakja az elmúlt századok során a tűz ellen küzdő ember jelképévé vált – kezdte ünnepi beszédét Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A Megidézett Kárpátalja - a Magyar Állami Népi Együttes Nyíregyházán ma este

A Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. 
Fotó: Rácz Gabriella


Felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és mindazt, ami nemzeti sajátosság. A hangsúlyt azonban a közös gyökerekre helyezve, szemléletesen érzékeltetve a közös történelmi múltból származó törvényszerű hasonlóságokat. (Azok a ruszin népek, melyek mai napig őrzik II. Rákóczi Ferenc emlékét, büszkén vallják, hogy őseik a magyarokkal együtt hűségesen védték a „nagyságos fejedelem” várait.)

A hagyomány átörökítése, a saját és a velünk együtt élő népek folklórnyelvének ismerete a találkozások és saját magunk kinyilatkozásának lehetőségét teremtik meg. A színház ezeknek a találkozásoknak az esélye, a tükre. A tükör, amibe jó belenézni, mely annak is felmutat, aki megalkotja, és annak is, aki majdan nézői csendjében megéli az inspiratív elfogadás és befogadás állapotát.

2017. május 4. csütörtök, 18:00 Nyíregyháza, Váci Mihály Kulturális Központ

Műsor

Nyitány

Az előadásban bemutatásra kerülő táncok és muzsikák antológiaszerű felvonultatása.

A viski bálban

A történelmi múltú koronaváros, Visk táncai elevenednek meg a jelenetben: csárdás, kanásztánc, friss csárdás.

Szlatinai joc

A máramarosi románok dinamikus és virtuóz táncai után egy román népdal szólal meg, melynek variánsai több magyar vidéken is megtalálhatóak.

Horovod

A szakrális világba forduló ruszin lánytánc a tavaszt, az újjászületés hírét hozza.

Szól a kakas már

A héber nyelven énekelt imát tiszaújlaki zsidó lakodalmas dallamok követik. Az összeállítás lezárásaként a „Szól a kakas már” című dal szólal meg, mely az egyik legismertebb zsidó népdal a Kárpát-medencében.

Málánká

A ruszinok farsangi maskurás tánca, amely játékossága mellett megidézi a régi korok pogány hiedelemvilágát is.

Várakozás

A hívő ember életében az egyik legfontosabb pillanat Jézus születésének, a karácsonynak az ünnepe. A várakozás időszakának történeteit számtalan ének őrzi szerte a Kárpát-medencében. Az összeállításban a magyar református ének és a viski kántálás mellett egy ruszin népének is fölcsendül.

A ruszinoké

Az énekes ruszin „vándordallamot” a forgatós (krucsena) követi, majd a jelenet a ruszin férfiak körtáncával, az árkánnal zárul.

A nagypaládi cigánysoron

A jelenet a Kárpátaljára is átnyúló Szatmár-vidéki cigányok archaikus és virtuóz táncai (botoló, lassú és friss) mellett felvillantja a cigány társadalomban máig létező sajátságos és hierarchikus férfi-női viszonyokat is.

Pásztorok

Férfi ének, botoló és oláhos tánc idézi meg a magyar pásztorok régmúlt világát.

„Nagydobronyba két úton kell bemenni”

A kárpátaljai, palóc gyökerekkel rendelkező Nagydobrony táncai kelnek életre a jelenetben, majd fölcsendül az előadás vezérgondolatát is adó Rákóczi-dallam, a „Te vagy a legény, Tyukodi pajtás…".


Közreműködnek: 

a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara,

meghívott művészek: Bősze Tamás, Pál Lajos,hangfelvételről: Pál Eszter, Szlama László 

Szólót énekelnek: 

Herczku Ágnes mv. / Kubinyi Júlia mv. / Pál Eszter mv.Hetényi Milán / Szoboszlai Balázs 


Az Idéző szerepében: Borbély Beatrix / Kosina Mónika

Zeneszerző: Pál István Szalonna
Zenei szerkesztő: Pál Lajos 
Koreográfusok: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Kökény Richárd, Mihályi Gábor
Jelmeztervező: Furik Rita
Díszlettervező: Molnár Zsuzsa
Videoanimáció: Soós Andrea
Fény: Győri László
Művészeti munkatárs: Orza Calin

Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor 



Az előadásban megjelenő archív képek a Néprajzi Múzeum fotótárának gyűjteményéből származnak. Képválogatás: Csorba Judit Dorottya



Zenekarvezető: Radics Ferenc

Tánckarvezető: Kökény Richárd
Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Ágfalvi György


Művészeti vezető: Pál István Szalonna

Együttesvezető: Mihályi Gábor

forrás: hagyomanyokhaza.hu

„Finn módszeres” ellenőrzés Vásárosnaményban

A vásárosnaményi rendőrök 573 gépkocsivezetőt ellenőriztek, akik közül hárman bizonyultak ittasnak.



A Vásárosnaményi Rendőrkapitányság munkatársai a Barabási Határrendészeti Kirendeltséggel együttműködve az ittas járművezetők kiszűrése és a közlekedési balesetek megelőzése érdekében 2017. április 29-én „Finn módszeres” ellenőrzést végeztek. 

Csempészett cigarettát fogtak Mátyus külterületén a barabási határrendészek

A barabási rendőrök közel harmincmillió forint értékű jövedéki terméket találtak egy hátrahagyott terepjáróban.


A Barabási Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2017. május 2-án árucsempészésre utaló nyomok alapján Mátyus külterületén terepkutatást végeztek. A rendőrök a terület átvizsgálása során egy hátrahagyott terepjáróban nagy mennyiségű, zárjegy nélküli, feltehetően csempészett cigarettát találtak. 

A barabási rendőrök jelzésére az ukrán határőrizeti szervek a csempészettel összefüggésbe hozható két ukrán férfit még a határ közelében, Ukrajna területén elfogták. Az egyenruhások a gépkocsit és a benne talált 2307 karton, közel harmincmillió forint értékű jövedéki terméket átadták az eljárás lefolytatására illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak.







Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

A 90 éves Ilus nénit köszöntötték Aranyosapátiban

Aranyosapáti 90 éves lakóját köszöntötte ma Kazsuk Csaba a község polgármestere, és Czidorné Moldvay Katalin a község jegyzője.


Papp Istvánné Ilus néni Nagyvarsányban született és 1947-ben költözött (akkor még) Révaranyosra, ide jött férjhez.

2017. május 2., kedd

Csaknem tragédiába torkollott az U17-es mérkőzés Nyíregyházán

A két játékos elterült a földön, Kosztyu János (itt éppen zászlóval a kezében) pedig nem tétlenkedett 
- © Illusztráció: Pusztai Sándor (szon.hu)
Csaknem tragédiába torkollott a Bozsik Akadémia–Sajóvölgye Focisuli U17-es mérkőzés (0–2), amelyet a III. osztály Észak-keleti csoportjában játszottak, a nyíregyházi Városi Stadion műfüves pályáján. Kosztyu János játékvezető lélekjelenlétén és segítő szándékán múlott, hogy nem történt nagyobb baj a mérkőzés 76. percében, amikor…


– …egy előrevágott labdára a nyíregyházi csatár és a tizenhatoson kívülre futó vendégkapus indult, utóbbi elfejelte a labdát, ami után ütköztek egymással – idézte fel a szombaton történteket Kosztyu János játékvezető. – Szabálytalanság ugyan nem történt, de azonnal megállítottam a játékot, mert mindkét futballista a földre került. Jeleztem a kispadoknak, hogy jöhet a segítség, de ott csak az edzők foglaltak helyet, negyven méterre az esettől, így érdeklődni kezdtem az érintett futballistáknál a hogylétük felül. 

A nyíregyházi csatár a derekát fájlalta ugyan, de mozgolódott, a kapusnál azonban nagy volt a baj. A kérdésre sem reagált, majd arra sem, amikor paskolni kezdtem az arcát. A következő, amit tehettem, hogy a szájába nyúlva kihúztam a hátracsúszott nyelvét, így oxigénhez jutott, és magához is tért. Nem emlékezett semmire, sőt folytatni akarta, és folytatta is a játékot.

Egyfelől elgondolkodtató, hogy miért nem kötelező az egészségügyi személyzet a mérkőzéseken (pedig az emberéletnél nincs drágább, mégha most szerencsére nem is történt tragédia), másrészt adódik a kérdés: honnan a lélekjelenlét az ilyen cselekedethez?

– Katonaként a komorói csapat játékosa voltam, akkor találkoztam hasonlóval, de akkor is volt segítség, és tizennyolc évesen még távol tartottam magam az esettől – felelte Kosztyu János, aki tuzséri és nagykállói labdarúgóként is letette a névjegyét. – Most nem volt idő mérlegelni, a segítőim is messze voltak az esettől, ráadásul ők húszévesek, nem is várhattam el tőlük ilyesmit, és még a kispadról odaértek volna az esethez, azzal is időt veszítettünk volna. A meccs estéjén felhívott az érintett játékos édesapja, aki megköszönte, amit tettem, és hozzátette: a fiáért és értem is mondott egy imát.

A borsodi csapat kapusa, Galambvári Gergő hallani sem akart róla, hogy ne védje végig a mérkőzésből hátralévő szűk negyedórát, és mint az eredmény is mutatja, kapott gól nélkül tette meg.
Gergő amúgy az elsőszámú kapusom, de ezen a meccsen elosztottam a két félidőt a kapusaim között, ő a második játékrészben lépett pályára – mondta a Sajóvölgye Focisuli U17-es csapatának az edzője, Zabos Attila, aki 2007 és 2011 között kereken száz mérkőzést játszott a Nyíregyháza Spartacus színeiben. – Az eset után nem akart lejönni a pályáról, pedig hajlandó lettem volna mezőnyjátékost is a helyére cserélni. Nagyon aggódtam érte, a hátralévő időben ott álltam a kapufa mellett, és figyeltem a mozgását, érdeklődtem a hogyléte felől. A családja, a klubunk és a magam nevében ezúton is szeretném megköszönni Kosztyu János játékvezetőnek azt, hogy gyors reagálásával játékosunk segítségére sietett.

forrás: szon.hu

Megszentelték az új tűzoltójárművet Mátészalkán

Kedden délután ünnepélyes keretek között megszentelték az egyházak képviselői a múlthét pénteken a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon átvett új magyar fejlesztésű és gyártású HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000 típusú tűzoltó gépjárművet a Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltségen, valamint a mátészalkai hivatásos tűzoltók egy kompresszorházzal is gazdagodtak, amely a légzőkészülékek palackjainak töltésére szolgál, így már nem kell utaztatni azokat. 


A rendezvényen Kovács Miklós tűzoltó alezredes, a Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere mondott köszöntőt. Ezt követően Heidelsperger István római katolikus esperes-plébános, Papp Zoltán görög katolikus esperes-plébános, és Becsei Miklós nagytiszteletű úr, a Mátészalkai református egyházközségtől megszentelték és megáldották az új Rába gépjárműfecskendőt. 

A rendezvényen jelen volt Varga Béla tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Nagy József tűzoltó ezredes, igazgató-helyettes, Dr. Hanusi Péter Mátészalka Város Önkormányzatának polgármestere, Fülöp István a Mátészalkai Járási Hivatal vezetője, Dr. Éliás Tünde a Nyírbátori Járási Hivatal vezetője, Dr. Kiss Béla a Baktalórántházai Járási Hivatal vezetője, Dr. Bakos Olivér rendőr ezredes, a Mátészalkai Rendőrkapitányság vezetője, akiknek a jelenlétében adták át a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon a kompresszorházat, amely a légzőkészülékek palackjainak töltésére szolgál, így már nem kell utaztatni azokat. 



Az eseményt követő állófogadáson Varga Béla tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mondott ünnepi beszédet és kitért arra, hogy a kapott eszközök nagymértékben hozzájárulnak a lakosság biztonságához, valamint a mentő tűzvédelem színvonalának javulásához. 


Tudósító: Dóka Imre tű. főhadnagy,Szabolcs MKI Fotó: Mátészalka KvK
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Bábelőadás a kisvarsányi könyvtárban


Frappáns előadást láthattunk április 24.-én hétfőn a kisvarsányi könyvtárban, a gemzsei általános iskolás gyermekcsoport bemutatásával. 


Köszönjük a fantasztikus előadást Sánta Miklósné és Kósa Mónika tanárnőknek és nem utolsó sorban az előadó kis művészeknek.

Jakab Csilla




Körözött gépkocsi Csengersimán - A lengyel hatóságok keresték az autót.

A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre 2017. május 2-án 1 órakor egy lengyel honosságú személygépkocsival közlekedő román állampolgár. 


Az ellenőrzést végrehajtó rendőrök megállapították, hogy a járművet a lengyel hatóságok a Schengeni Információs Rendszerben körözik. A 38 éves külföldi gépkocsivezetőt a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsére előállították, a körözött gépkocsit lefoglalták. A rendőrség a további eljárás során felvette a kapcsolatot a körözést elrendelő hatósággal.

A nyíregyházi Törvényszék körözte a hodászi fiút

A Mátészalkai Rendőrkapitányság járőrei 2017. május 1-jén Hodászon elfogtak egy 16 éves helyi fiút, aki ellen a Nyíregyházi Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportja bocsátott ki elfogatóparancsot. Az egyenruhások a fiatalt bűnügyi őrizetbe vették.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

2017. május 1., hétfő

Körözött kisbusz fogtak a rendőrök a csengersimai határátkelőhelyen

A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre 2017. április 30-án 9 óra 45 perckor egy lengyel honosságú kisbusszal közlekedő román állampolgár. 



Az ellenőrzést végrehajtó rendőrök megállapították, hogy a járművet a lengyel hatóságok a Schengeni Információs Rendszerben körözik.

22 önkéntes tűzoltó tett sikeres vizsgát


Nyíregyházán, szombaton befejeződött a Tűzoltásvezető II. tanfolyam, ahol az önkéntes tűzoltó egyesületektől és az alkalomszerűen igénybe vehető létesítményi tűzoltóságokról érkezett 22 főnek indított képzést még januárban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.


A nyíregyházi 144 órás képzésben résztvevők szombaton elméleti és gyakorlati vizsgával adtak számot tudásukról, amelyet az elmúlt hónapokban sajátítottak el a megyei igazgatóságon.

Két pásztort sebesített meg medve Csíkszereda határában

Illusztráció!

Több balesethez is riasztották a tűzoltókat április utolsó napján

Pócspetriben, Fényeslitkén, valamint Nyírcsászári és Nyírmeggyes között is közlekedési balesethez kellett műszaki mentéshez vonulniuk a tűzoltóknak az elmúlt 24 órában Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
A fotó illusztráció: Cegléd HTP

Elvitte a gépkocsit - A Nyírbátori Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri.

A Nyírbátori Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya 15060/419/2017. bűnügyi számon jármű önkényes elvétele bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. 
A rendelkezésre álló adatok szerint eddig ismeretlen tettes Nyírbátor, Szabadság térről 2017. március 24-én 16 óra körül eltulajdonított egy nyitott állapotban parkoló Volkswagen Golf típusú személygépkocsit. A járművet Nyíregyházán az egyik városból kivezető út szélén találták meg hátrahagyva 2017. március 25-én. A feltételezett elkövetőről Nyírbátorban kamerafelvétel készült.
A rendőrség várja azok jelentkezését, akik felismerik a képen látható férfit és kilétére, valamint jelenlegi tartózkodási helyére vonatkozóan érdemi információval rendelkeznek. Jelentkezni lehet a Nyírbátori Rendőrkapitányságon személyesen, telefonon a 06-42-524-600-as hívószámon, vagy a 107-es, 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén. 
Névtelensége megőrzése mellett a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán is bejelentést tehet.  

Sebességellenőrzések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2017.05.01.

A rendőrök az alábbi helyszíneken végeznek sebességmérő ellenőrzéseket 2017. május 1-jén a megye közútjain:


2017. április 30., vasárnap

Május első hetében többfelé 20 fok feletti maximumok várhatók

Melegszik az idő május első napjaiban: többfelé ismét 20 Celsius-fok felett alakulnak a maximumok, a hét közepén akár 27 fok is lehet. Sok napsütés várható, de záporok, zivatarok is lehetnek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésében.


Május elsején, hétfőn nem valószínű csapadék, több órára kisüt a nap. Délutántól keleten, délkeleten, estétől szórványosan számítani lehet záporesőre. A Dunántúlon többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik a szél. A minimumhőmérséklet 0-5 fok között alakul, de főleg az északi völgyekben gyenge fagy is lehet. A nappali maximumok 18-22 fok között alakulnak.

Május elseje, májusfa állítás hagyománya

Április utolsó és május első napja, nemcsak a majális és a ballagások miatt fontos, hanem a hónaphoz kötődő népszokások: a májusfa állítás és a májuskosár miatt is. Ilyenkor vihetnek ugyanis a férfiak a kiszemelt hölgynek fákat vagy kosarakat - jelezve ezzel udvarlási szándékukat.

Majális programok a megyében


Az időjárás kegyes lesz a majálisozókhoz (az előrejelzések szerint), ha kikapcsolódásra vágynak, válasszanak a május 1-i programok közül:
Pátyodon a Nelson együttes is fellép!



7 óra: Majális az ISI-tavon, Kemecse

7 óra: Hagyományos pátyodi majális, fellépnek: Kerozin, Csillag Musical Társulat, Nelson együttes, V-Zoy, Cairo együttes

7.30: Bátori vigasságok és városi majális, sztárvendég: Children of Distance, Papok rétje, Nyírbátor

9 óra: Majális és a tánc világnapja, a tánc- és sportbemutatók mellett fellépnek: Poór Péter, a Szcéna Színházi Műhely, Latin Dance Stúdió, Talán Teátrum, Namilesz a medencéknél, Bikini együttes, Városi Uszoda előtti tér, Városi Strand területe, Mátészalka

10 óra: Kertvárosi majális a Fokos utcában (galambreptetés, kutyás, rend­őr-, extrémsport- és tűzoltó-bemutató, kulturális programok), Nyíregyháza

10 óra: Majális a Borbányai Művelődési Házban – főzőverseny, kulturális programok, utcabál Butenkó István zenésszel, Borbánya

10 óra: Piknik az Andrássy-kastélyparkban – kultúra, gasztronómia, kikapcsolódás, Tiszadob

10 óra: Majális Fehérgyarmaton a Majális Parkban – (Sport utca mellett), fellép: Péter Szabó Szilvia, Pico & Miss Mood, Sihell Ferry & Henna

10 óra: Majális a dombrádi Tisza-­parton, hangulatfelelősök: Alma zenekar, Burai Krisztián, Henna & Sihell Ferry, Jolly & Suzy, dj. Till & Torma Kata

10.15: Várkerti Majális, sztárvendég: Peter Sramek énekes, Kisvárda

10.30: Falusi majális – kiállításmegnyitó, májusfaállítás, gyermekműsor, tárlatvezetés, Ciráda Zenekar, Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza

11.30: Bujtosi majális – gyermekprogramokkal, bemutatókkal, Dj. Szatmári és Jucussal; Jolly és Suzy-val, Nyíregyháza

13 óra: Nyírturai majális, fellépnek a Móricz Zsigmond Színház művészei, IKSZT udvara

forrás: szon.hu