2016. február 26., péntek

Visszakérhetik a segélyt a nincstelenektől

Tovább szigorítják a jövedelempótló ellátásokra vonatkozó feltételeket – derül ki a Magyar Nemzet által megismert törvénytervezetből. Az előterjesztés szerint a korábbinál több esetben követelhetik vissza a hatóságok a felvett ellátást, és akár a munkanélküli-segélyből vagy egyetlen ingatlanunk vételárából is levonhatják a tartozást. 
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Kisvárdai lett 2015 legjobb utánpótlás edzője

Február 25-én délután Nyíregyházán rendezték a Magyar Labdarúgó Szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának díjátadó gáláját. Az ünnepségen díjazták az elmúlt év legjobbjának választott megyei edzőket, csapatokat, játékosokat.

Ma van Boldog Báthory László ünnepnapja

Nyírcsászáriban született, Itáliában és Franciaországban végezte iskoláit. Hazatérte után katonáival aktívan részt vett Hunyadi János oldalán a török elleni harcokban, s élte a főurak korabeli szokványos életét. 

V. László uralkodása alatt a pálos rendbe lépett be. Itt hamar kitűnt buzgóságával, alázatosságával és aszketikus életével. Saját remetelakában, a Nagyháb-hegyen, egy barlangban elkészítette az első majdnem teljes magyar nyelvű bibliafordítást. A kötet Mátyás király saját könyvtárában is helyet kapott, később azonban eltűnt, akárcsak a latinból fordított Szentek élete című munkája is. Élete utolsó időszakában visszatért a kolostori életbe. Megromlott egészsége ellenére folytatta az aszketikus és áhítatos életet.

Kárpátalján egyre népszerűbb a magyar nyelv tanulása, de sajnos gond a tanárhiány

Egyre népszerűbb a magyar nyelv tanulása Kárpátalján, így a szórványmagyarság által lakott vidéken is, a legnagyobb gondot a tanárhiány jelenti - mondta Takács Mária, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) szórványfelelőse pénteken az MTI-nek.


A tisztségviselő abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a KMPSZ konferenciát szervezett a Kárpátalja szórványvidékén magyar nyelvet oktató pedagógusoknak Beregszászon.

Takács Mária, a KMPSZ szórványfelelőse az MTI érdeklődésére elmondta: a szövetség szórványprogramjába 19 hegyvidéki település tartozik Szolyvától Kőrösmezőig (Jaszinya), köztük négy helyen iskolai oktatás, a többi helységben vasárnapi iskola keretében tanítják a magyar nyelvet. Hozzátette: mintegy 700, elsősorban vegyes házasságból született vagy magyar felmenőkkel is rendelkező diák részesül szórványoktatásban.

Takács Mária hozzátette, az utóbbi időben egyre népszerűbb a magyar nyelv tanulása Kárpátalján, így a szórványvidéken is. A legnagyobb gondot jelenleg a tanárhiány jelenti, amely immár nem csupán a szórványoktatásban, hanem a tömbmagyarság iskoláiban is érezteti a hatását - emlékeztetett.
Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője a szórványoktatás helyzetéről az MTI-nek elmondta, tíz éve még tanultak diákok a beregszászi főiskolán szórványtelepülésekről, akik a diploma megszerzése után visszatértek lakóhelyükre, és magyar nyelvet oktattak. 

Jelenleg ez nem jellemző, így szinte évente cserélődnek a tanárok a szórványban az elvándorlás miatt - jegyezte meg. Hangsúlyozta: a KMPSZ és a Rákóczi-főiskola mindent megtesz azért, hogy folyamatosan legyenek magyar nyelvet oktató tanárok a kárpátaljai szórványban. "A most következő egy-két évet kell valahogy átvészelnünk, utána valószínűleg javulni fog a magyar oktatás helyzete Kárpátalján" - vélte a pedagógus szakember.
-MTI-

Ár-és belvízi felkészítés Kisarban és Csengerben

Pénteken, két helyszínen, Csengerben és Kisarban tartottak ár-és belvízvédelmi felkészítést a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén lévő hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok állományának, valamint az együttműködési megállapodással rendelkező polgárőr egyesületek tagjainak. 


A felkészítést a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Szatmári Szakaszmérnökségének szakemberei tartották, amelyen összesen nyolcvanhárman vettek részt a két helyszínen.








tudósító: Dóka Imre tű. főhadnagy,Szabolcs MKI fotó: Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Életeket mentett a szabadnapos rendőr Fehérgyarmaton

Saját lakásától nem messze egy szolgálaton kívüli rendőr vette észre Fehérgyarmaton, hogy kigyulladt egy lakóház melléképülete 2016. február 26-án 9 óra körüli időben.

Drogot fogtak a géberjéni polgárőrök és a kocsordi rendőrök.

A géberjéni Szamosközi Polgárőr Egyesület munkatársai 2016. február 20.-án szombaton este közös szolgálatot teljesítettek a kocsordi körzeti megbízottakkal. Ököritófülpösön végezték a munkájukat, amikor egy gyanús gépkocsira lettek figyelmesek. 
illusztráció

Polgári Védelmi Nap - elismerésekkel

Csütörtök délután a Polgári Védelem Világnapja alkalmából ünnepi állománygyűlésen emlékeztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az 1972. március elsején megalakult Nemzetközi Világszervezetre. Az esemény kapcsán a közigazgatásban dolgozók és önkéntesek munkáját a megyei katasztrófavédelmi igazgató elismerések átadásával köszönte meg.

Fotó:  Dóka Imre tű. főhadnagy,Szabolcs MKI

Vasárnapi pihenőnap - Erdősi Lászlóné: egy párt sem befolyásolt véleményem kialakításában

A vasárnapi boltzárról népszavazást kezdeményező Erdősi Lászlóné csütörtökön azt közölte az MTI-vel: határozott álláspontja az, hogy nem ért egyet az üzletek vasárnapi nyitva tartásával, véleménye kialakításában pedig egyetlen párt sem befolyásolta.


"A sajtóban megjelent híresztelésekkel szemben a kezdeményezést mint a közügyek iránt érdeklődő, arról véleménnyel bíró független magánszemélyként tettem meg" - írta herceghalmi keltezésű sajtóközleményében Erdősi Lászlóné, Erdősi László herceghalmi független polgármester felesége.

A kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"

Kedden két, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdést is benyújtottak a Nemzeti Választási Irodához. Az elsőt Erdősi Lászlóné, a másodikat néhány másodperccel később Nyakó István szocialista politikus. Az MSZP szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusát.

Mivel a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, ha Erdősi Lászlóné kérdése megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor az kerül a Nemzeti Választási Bizottság elé.
-MTI-

Tűz Fehérgyarmaton

Teljes terjedelmében égett egy százhúsz négyzetméteres családi házzal egybeépített ötven négyzetméteres melléképület péntek délelőtt Fehérgyarmaton, a Dénesi kert utcában. 
Illusztráció

Rossz minőségű az üzemanyag Kárpátalja számos benzinkútján

Szakemberek több benzinkúton is mintát vettek, melyet laborban vizsgáltak meg.


A legrosszabb minőségű üzemanyagot az OKKO és az UKRNAFRA töltőállomásain találták. A két emlitett helyen a dízel minősége annyira rossz, hogy azt a szakemberek nem is ajánlják használatra, ugyanis károsíthatja a gépjárművet. Erről az Állami Fiskális Szolgálat jelentett egy tanácskozáson.

A vizsgálatokon a OKKO-Nyefteprodukt (Kárpátalja), az Ukrnafta (Kijev), és Sztejl Oil (Kijev megye) vállalatok termékeit vizsgálták – írja az ua-reporter.com.

Halálos baleset szemtanúinak jelentkezését várja a rendőrség

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya 15010/1003/2016. bűnügyi számon közúti baleset okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. 

Vendégcsalogató imázsfilm, melyben megdobban Bereg szíve

Érintetlen természeti környezet, őseredeti romlatlanság és tisztaság, megannyi program és látnivaló. Kell ennél több?

Bereg szíve Vásárosnamény, de amikor Beregről esik szó, a térség minden jellemzője előkerül a „kártyából”. Így van ez a turistacsalogató imázsfilmben is.

Termálfürdő. Gergelyiugornyai tiszai szabadstrand. Sétahajózás. Vendégszerető emberek. Gasztronómiai hagyományok.Szilva. Szilvaút. Szilvalekvár. Szilvásgombóc. Szilvapálinka.Alma. Gyümölcslekvárok. Kézművesség. Fesztiválok. Védett platánfa-sor.

Néhány szóban ennyi Beregről és Bereg szívéről.

A lényeg úgyis a filmben lakozik:

2016. február 25., csütörtök

Életének 87. évében elhunyt Psota Irén


Életének 87. évében csütörtökön elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész – közölte a Madách Színház az MTI-vel.

Vonat ütközött személyautóval Nyírmada és Vásárosnamény között

Nyírmada és Vásárosnamény között egy vasúti átjáróban összeütközött egy személyautó és egy személyvonat. 
A fotó illusztráció!

Veszélyes- és elektronikai hulladékgyűjtés Vásárosnaményban február 27-én (szombat)

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Vásárosnamény Város Önkormányzata az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága által támogatott „Szelektíven lépésről lépésre” című pályázat keretében 2016. február 27-én – szombat – lakossági veszélyes és elektronikai hulladékgyűjtést szervez.

A helyszín a „már megszokott”: 
Dózsa György út 2. – a Nevelési Tanácsadó mögött -.
A hulladékokat reggel 8 órától 14 óráig lehet személyesen odavinni.
Filep Sándor polgármester

Pult alól árulta a csempészett ukrán gyógyszert a boltos

A Hajdú-Bihar Megyei Rendör-fökapitányság Vizsgálati Osztálya egészségügyi termék hamisítása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást V. Ilona hajdúhadházi lakossal szemben – írja a civishir.hu.



Megnyílt az előregisztráció a 2016-os Pet Kupára!


Kedves hajósok, természetvédők, Tisza-barátok, vízitúrázók!


Vujity Tvrtko túlment minden határon Nyírkarászon

Nyírkarászon mindig történik valami, mert a Művelődési Házban havi rendszerességgel érdekes és izgalmas előadásokat láthatnak a helyi és környékbeli érdeklődők.

Autókat is törtek a szélben kidőlt fák - több riasztása is volt a tűzoltóknak

Két parkoló személygépkocsira dőlt egy nagyméretű fa szerdán hajnalban Kisvárdán, a Tompos úti lakótelepen. Személyi sérülés nem történt. A kisvárdai hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével szabadították ki a járműveket a fa fogságából.

A kép illusztráció!

2016. február 24., szerda

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

„A jövendő nemzedékek előtt kötelességünk feljegyezni a 20. század bűneit és biztosítani, hogy azok soha nem ismétlődhetnek." /George W. Bush/

A Béres Csepp megszületésének történetét vitték színre az Újszínházban

A Béres Csepp megszületésének körülményeit feldolgozó színdarabot mutatnak be pénteken este az Újszínházban. A Béres című drámát, amely a feltaláló történetén keresztül fest képet a Kádár-korszak bürokratikus viszonyairól, Kerényi Imre rendezésében láthatja a közönség.

Akinek a Tűzoltóság nemcsak egy szakma - Kruppi István tűzoltó alezredes

Kruppi István tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Főügyeleti Osztályvezetője huszonöt éve szerelt fel, azóta folyamatosan fejleszti tűzoltói tudását és tapasztalatát. 

Körözött szlovák személyt fogtak a beregsurányi határrendőrök

A beregsurányi közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre 2016. február 23-án 15 óra 50 perckor egy 50 éves szlovák állampolgár. 
A határőrizeti ellenőrzést végrehajtó rendőr megállapította, hogy férfit a Schengeni Információs Rendszerben a német hatóságok gazdasági bűncselekmény elkövetése miatt körözik és elfogását, valamint őrizetbe vételét kérik. A külföldi férfit a Mátészalkai Rendőrkapitányságra előállították és bűnügyi őrizetbe vették.

Életet mentettek a rendőrök Rakamazon


Az ablakon át jutottak be a rendőrök az idős, magatehetetlen asszony házába Rakamazon.
A rendőrség Tevékenység-irányítási Központjába arról érkezett bejelentés 2016. február 23-án délután, hogy egy Rakamazon egyedül élő 96 éves nő nem ad magáról életjelet. A helyi rendőrőrs munkatársai azonnal a megadott címre mentek, de a néni többszöri kopogásukra sem nyitott ajtót. Életkora miatt felmerült, hogy az asszony bajban lehet, ezért a rendőrök végül az ablakon másztak be. A magatehetetlen nénire, aki leeshetett az ágyról, a fűtetlen ház padlóján találtak rá.

PSD és Zámbó Krisztián a FEM3 Caffe élő adásában

Tegnap előadtuk a "Még nem veszíthetek" c. feldolgozásunkat, a FEM3-on - tette közzé PSD a fehérgyarmati előadó a legolvasottabb közösségi oldalon.



Gyermeket mentett a kárpátaljai hős (Sokkoló videó)

A szerencsétlenség még február 19-én a técsői járási Grusevo (Szentmihálykörtvélyes) településen áthaladó Munkács-Rogatin főúton történt. A közúti balesetet egy közeli térfigyelő kamera rögzítette. 



2016. február 23., kedd

Február 24. Jégtörő Mátyás napja. „Mátyás ront, ha talál (jeget), ha nem talál, csinál"

Február 24. Jégtörő Mátyás napja. A néphagyomány úgy tartja, ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, Mátyás töri meg a tél uralmát. Vagy ha jeget nem talál, akkor csinál.


Hárman egy ellen Dombrádon - garázdaság miatt nyomoz a kisvárdai rendőrség

A Kisvárdai Rendőrkapitányság garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást L. A. Barnabás 21 éves, H. Mihály 20 éves és H. Mihály 47 éves dombrádi lakosok ellen. 

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfiak 2016. február 22-én Dombrád belterületén előzetes szóváltást követően bántalmaztak egy 19 éves helyi lakost. A sértett a bántalmazás következtében könnyű sérüléseket szenvedett. A rendőrök a feltételezett tetteseket a rendőrkapitányságra előállították és gyanúsítottként kihallgatták.

Kamion alvázára kapaszkodva próbálkoztak Magyarországra jutni a migránsok

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, a rendőrség munkatársaival közösen 4 marokkói állampolgárt találtak elrejtőzve egy kamion alvázán és a pótkerékben Röszkén. Az előkerült személyek ellen a rendőrség munkatársai eljárást indítottak.

A kommunizmus áldozataira emlékeznek Kisvárdán

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Európában a számuk eléri az 1 milliót. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzés által.


Négyen sérültek meg a balesetben Vámosoroszi és Csaholc között

Egy kisteherautó árokba hajtott kedden délután Csaholc és Vámosoroszi között. A járműben négyen utaztak, mindannyian megsérültek. 

A fehérgyarmati hivatásos tűzoltók a járművet áramtalanították és a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.

Már nyolc hónapja nincs tető a vásárosnaményi iskolán

Még július 24-én csapott le egy vihar a vásárosnaményi Eötvös József Iskolára. Letépte az épület tetejét, az iskola felső szintjén öt tanteret használhatatlanná vált, a nem sokkal korábban felújított tornaterem tetőszerkezete is komolyan megsérült. 45-50 millió forintos kár keletkezett. - írta meg a  444.hu 
fotó: szon.hu

Nem volt kedve gyalogolni, ezért lopott egy biciklit

A Záhonyi Rendőrkapitányság tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt folytat eljárást egy 23 éves tuzséri lakos ellen.

2016. február 22., hétfő

Egy személy megsérült, amikor a kamionjával felborult a 4-es főúton Nyírbogdány közelében.

Felborult egy kamion a 4-es számú főút 290-291. kilométerszelvényében, a nyírbogdányi letérőnél 2016. február 22-én 12 óra 50 perc körüli időben. 
Fotó: szon.hu/Pusztai Sándor

573 évvel ezelőtt ezen a napon született Mátyás király - Miért volt Mátyás az igazságos?

Mátyás trónra kerülésekor a kincstár éves bevétele nem sokkal haladhatta meg a 110-120 ezer forintot. Harminckét éves uralkodása alatt Mátyásnak sikerült elérni, hogy ez a szám a sokszorosára emelkedjen.

Judo Diákolimpia Serdülő Országos Döntő Vásárosnaményban

 A Szelet-Kelet Egyesület Vásárosnamény országos sporteseményt hozott a vásárosnaményi sportcsanokba.

Ukrán újságíró sztorija a záhonyi magyar határon

Kellemetlen tapasztalatokat szerzett egy ungvári ukrán újságíró, aki Csapnál, az ukrán-magyar átkelőn próbálkozott az átjutással. 

Eltűnt kisvárdai férfit keres a rendőrség

A Kisvárdai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya 15030/579/2016. általános számon folytat eljárást Pálur István Zsolt eltűnése miatt.
Pálur István Zsolt

Agresszív nő a mátészalkai vasútállomáson

A Mátészalkai Rendőrkapitányság garázdaság szabálysértés elkövetése miatt folytat eljárást egy 42 éves mátészalkai lakos ellen. 

Ár-és belvízvédelmi felkészítés Vásárosnaményban

Pénteken, Vásárosnaményban, ár-és belvízvédelmi felkészítést tartott a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség a Vásárosnaményi Járásban lévő önkéntes szervezeteknek. 

Az elméleti felkészítést Váradi László, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője tartotta, majd a tiszaszalkai Szipa-csatorna átemelő zsilip gátjánál a védekezéshez kapcsolódó feladatokat hajtották végre a résztvevők. A képzés végén, a hatvanfős önkéntes csoport megtekintette a vízügyi igazgatóság legújabb, a védekezési munkákat segítő, valamint a Beregi ár-apasztó tározó működéséhez szükséges eszközeit is. 



tudósító,fotó: Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség

2016. február 21., vasárnap

13 válasz gyerekektől arra, mi a szerelem

A mindig őszinte kisgyerekek talán még nálunk is jobban tudják, mi is a szerelem.

Ma van Üszögös Szent Péter napja, időjárás jósló és munkatilalmi nap

Üszögös Szent Péter vagy Üszögető Szent Péter néhol Széklábfúró Szent Pétör napja február 22.-e, ekkor a hagyomány szerint Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő.