2016. február 23., kedd

A kommunizmus áldozataira emlékeznek Kisvárdán

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Európában a számuk eléri az 1 milliót. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzés által.


Jóval többre tehető azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával minden év február 25-ét  kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította.

Ezen a napon emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött nemzettársainkra, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre.

Ezen a napon emlékezünk mindazokra, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott.

És ezen a napon emelt fővel emlékezhetünk minderre, mert egy letűnt rendszer bűneit emlegetjük, amelyet a nemzet kitartása és a szabadság iránti olthatatlan vágya örökre eltemetett.

Kisvárda Város Önkormányzata február 25-én csütörtökön, 14.00 órától emlékezik a Református Egyházközség Kálvin termében.

Köszöntőt mond: Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere.

Emlékbeszédet mond: Ivánné Nagy Bernadett, a Református Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.

Emlékműsor: a Református Általános Iskola és Gimnázium diákjainak közreműködésében.

 Durucz Gabi /kisvarda.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése