2016. február 22., hétfő

Ukrán újságíró sztorija a záhonyi magyar határon

Kellemetlen tapasztalatokat szerzett egy ungvári ukrán újságíró, aki Csapnál, az ukrán-magyar átkelőn próbálkozott az átjutással. 

Pavlo Bileckij zsurnaliszta saját szemével akart meggyőződni arról, miként működik az új rend a magyar oldalon, mármint, hogy megszüntették a kötelező üzemanyag cetlizést.

Azt elismeri, a korábbiakhoz képest valóban gyorsabban haladt a sor, még a záhonyi oldalon a személyi okmányok vizsgálatával is gyorsan végeztek, de a vámellenőrzés már sok kellemetlenséget tartogatott. A magyar vámos nő rákérdezett: újságíró? Az ukrán zsurnaliszta bólintott, a szót értette, de válaszolni nem tudott. A vámos magyarázat nélkül aknára küldte őket. 

Bileckij beszámolója alapján ott jó sokat várakoztatták, alaposan szétszedték a járművüket. Semmit sem találtak, de ezzel még nem volt vége. Kutyát hoztak. Bileckij tiltakozott, hogy az eb a szalonba is szaglásszon, mert ott kisgyermeket szoktak utaztatni, márpedig ő allergiás lehet a kutyaszőrre.

Ám ennek ellenére a kutya oda is beszagolt, a csomagteret meg jól összetaposta.

Miután semmit sem találtak, elengedték őket, de a sorompónál még vagy 5 percig várakoztatták. Bileckij ezt annyira megalázónak tartotta, hogy visszafelé már inkább került egyet, és a szlovák-ukrán átkelőn jött vissza Ungvárnál.

Az ukrán kolléga ebből a tortúrából arra a következtetésre jutott, hogy, idézzük:

„…a magyarok lesznek a vízummentes EU-s szomszédaink”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése