2016. február 26., péntek

Visszakérhetik a segélyt a nincstelenektől

Tovább szigorítják a jövedelempótló ellátásokra vonatkozó feltételeket – derül ki a Magyar Nemzet által megismert törvénytervezetből. Az előterjesztés szerint a korábbinál több esetben követelhetik vissza a hatóságok a felvett ellátást, és akár a munkanélküli-segélyből vagy egyetlen ingatlanunk vételárából is levonhatják a tartozást. 
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
A jövőben már nemcsak a segélyeket, de az ápolási díjat és az időskorúak ellátását is megvonhatják a jogosultaktól, ha a hatóságok úgy látják, hogy az érintett akadályozza a felülvizsgálatot.

A jövőben az eddiginél sokkal több embertől követelhetik majd vissza a különböző jövedelempótló támogatásokat. A Magyar Nemzet által megismert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által jegyzett salátatörvény-tervezet szerint jelenleg csak a rosszhiszeműen és jogosulatlanul igénybe vett szociális ellátás követelhető vissza az ügyféltől. 

A szaktárca szerint azonban a gyakorlatban előfordul, hogy a segélyt igénylő nem tekinthető rosszhiszeműnek, az ellátást mégis jogosulatlanul veszi igénybe. Az előterjesztés szerint ezért úgy módosítják a jogszabályt, hogy a jövőben nem kell bizonyítani a rosszhiszeműséget, a hatóságok pusztán a jogosulatlan felvétel esetén is visszakövetelhetik a pénzt. 

A szigorítás több mint 320 ezer embert érint: 262 ezer aktív korúak ellátásában, közismert nevén segélyből élő embert, mintegy 55 ezer, súlyos állapotú hozzátartozóját otthonában gondozó, ápolási díjból gazdálkodó személyt, valamint az időskorúak járadékából tengődő hatezer embert.

A cikk folytatását megtalálja itt: Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése