2017. május 5., péntek

Besi-ballagás: az örömkönnyek (torna)csarnoka

A tavalyi ceremónia kapcsán azt írtuk, hogy még az időjárás is „el-elérzékenyült” a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium ballagásán, ahol akkor nemcsak a szülők és nagyszülők potyogtatták örömkönnyeiket. 


Nos, idén sem volt ez másként a maturálók nagy ünnepének hetén, ezért az iskola vezetése végül úgy
döntött, enged az időjárás nyomásának, és nem az előzetesen kiszemelt iskola előtti parkban, hanem a városi tornacsarnokban tartják a ballagást.
A hagyományosan nagyszabású ünnepélyen nemzeti imánk után Bíró Gábor igazgató köszöntötte a hét végzős osztály diákjait és az osztályfőnököket. 


A direktor az utazás toposz köré építve mondanivalóját kifejtette: a maturálók ballagásukkal és a közelgő érettségi vizsgákkal jelentős pályaudvarhoz értek életükben. Beszédében az igazgató a múló idő relativitásáról szólva rámutatott: - A diákok előtt álló egyik legfontosabb feladat és kihívás, hogy miként tudják kivonni magukat az idő szorításából. Az iskolától búcsúzó diákok nevében Sinka Ádám (12.a) az anyanyelvről és egy népet meg- és összetartó erőről szóló szavalattal köszönt el az alma matertől, míg az összes végzős gondolatait Bencsik Panna (12.d) öntötte formába és tolmácsolta a népes publikumnak. Az iskolazászlóra a Csizmadia Fanni (12.c) által elmondott bölcs szavak kíséretében került fel hét új szalag.

Az ünnepség keretében adta át az intézmény direktora a Bessenyei-emlékplaketteket. Az emlékplakettet 1996-ban, a gimnázium a 85. jubileumi évében alapították, s azt a nevelőtestület döntése alapján adják az arra érdemeseknek azóta is minden évben. A 2016/2017-es tanévben a Bessenyei György Emlékplakettet pedagógusi munkásságáért egy tanár, illetve gimnáziumi éveik alatt elért eredményeikért négy végzős tanuló kapta meg.



Emlékplakettes tanár és diákok

A tanári elismerést idén Oláh Tibor, a kollégium vezetője érdemelte ki. A kitüntetett tanár 1997-ben kezdett testnevelő tanárként dolgozni a gimnáziumban. Ugyancsak testnevelő édesapja nyomdokain haladva számos tehetség pallérozását vállalta magára. Olyan tehetségek kerültek ki kezei közül mint a kézilabdázó Nagy Ivett, Harsányi Ágnes, illetőleg Juhász Gabriella. A női foci meghonosítása is az ő nevéhez főződik, de a besis fiú labdarúgók sikereire is büszke lehet. 2003-tól kapott megbízást a kollégium vezetésére a kiváló szervezőkészségekkel is megáldott pedagógus, aki beosztásánál fogva az Arany János Tehetséggondozó Programban tanuló diákok felkészítésével és versenyeik koordinálásával is foglalkozik, tanórán kívül is segíti a tehetséges diákok fejlődését. 


A diákok közül Kovács Kornélia a 12.d osztály tanulója vehetett át plakettet. A jól tanuló diák kiváló verseny- és sporteredményekkel is büszkélkedhet. Sokoldalúságát jelzi, hogy nemcsak kimagaslóan tornászik és táncol, hanem kiemelkedő úszó- és karate-sikerekkel is büszkélkedhet. A jó tanuló – jó sportoló címet birtokló Kornélia a reál és humán tárgyakhoz egyaránt vonzódik. 

Ugyancsak emlékplakettet kapott Lippai Laura 12. e osztály reál tanulója. 

Kíváncsiságának, kitartásának és szorgalmának köszönhetően számos eredményt ért el megyei, országos és nemzetközi szinten egyaránt a természettudományok terén. A Kutató Diákok Mozgalmába is bekapcsolódott. A rangos kémiaversenyek többszörös győztese, a gimnáziumi tanulmányai során a versenyekre való folyamatos készülés mellett is végig élenjáró tanuló is volt. Komplex felsőfokú angol nyelvvizsgával is rendelkezik.

A két ifjú hölgy mellett Lekka Ákos, a gimnázium 12.e osztályának tanulója is kiérdemelte a rangos elismerést. 

A kiváló képességű, rendkívül tehetséges, sokoldalú fiatal tanulmányi versenyeken elért eredményein kívül különösképpen a közösségi munkában jeleskedett. Ő is oszlopos tagja a kutató diákok mozgalmának, de nem csak különféle versenyek győztese, hanem a versenytáncban is letette névjegyét. Éveken át volt DÖK-tag, az utóbbi időben a diákszervezet elnöki tisztét töltötte be példaadó céltudatossággal, akaraterővel, kitartással és szorgalommal. Mindezeken túl kreativitása, problémamegoldó képessége is kiemelik őt társai közül. 

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban még szintén egy 12.e-s diák, jelesül Vedres Péter kapott emlékplakettet.

Péter gimnáziumi évei alatt nevelőtestületi dicséretek sorát gyűjtötte be kiváló tanulmányi eredményei okán és révén. Tudományos elkötelezettségi fiatalember, aki ugyancsak aktív tagja a tudományos diákok mozgalmának. A számos tanulmányi sikeren túl Szentgyörgyi-érmet is kiérdemelt diák szorgalmával, maximalista hozzáállásával vívta ki éveken át tanárai és diáktársai elismerését.

Arany-érem a tehetségeknek

Idén 200 éve annak, hogy 1817-ben megszületett a nemzeti költőnkké vált Arany János. A középiskola a jubileumi év alkalmából, s tisztelegve a költő emléke előtt Arany János Emlékérmet adományozott. A Borsi Antal által tervezett plakettet az idén az Arany János Tehetséggondozó Program két végzős tanulója, nevezetesen Tóth Béla és Sinka Ádám kapta. Béla a neves és rangos tanulmányi versenyeken jeleskedett, míg Ádám kiváló szavalataival gyűjtött be számos elismerést.

A Bessenyeiben évek óta három fordulóban rendezik meg a Vértesy Géza Matematikaversenyt. A versenyen legeredményesebben szereplő végzős tanulók elismerésmerésben részesülnek. Idén 3. helyezést ért el Hajba Károly, míg 2. lett Lipécz Ákos. Az ezen a versenyen első helyezést elért tanuló egyúttal Nehéz Rudolf elismerésben is részesült, ő pedig Petró Zsolt lett. (Valamennyien a 12. d osztály tanulói.) Az iskola volt tanítványainak kezdeményezésére a gimnázium neves matematika szakos pedagógusáról nevezték el ez utóbbi elismerést. Ezt az a végzős diák kapja, aki a gimnáziumi évek alatt kiemelkedő teljesítményt nyújtott matematika tantárgyból. Zsolt többek között az Arany Dániel matematikaversenyen elért országos 2. helyezésére, a Vértesi Géza matematika versenyen elért 1. helyezésére, a matematika OKTV 2. fordulójába jutására, a Bolyai matematikaversenyen elért régiós 5. helyezésére lehet büszke. Ám mindezeken túlmenően a Kenguru matematikaversenyen elért megyei győzelme, illetve országos 3. helyezése, a Zrínyi Ilona matematikaversenyen elért megyei 1. és 2. helyezése is elismerésre méltó. 

Rotary-s elismerések

Rotary szervezet díjait is a Bessenyei Gimnázium diákjai érdemelték ki. Az ígéretes tehetségeknek felajánlott ösztöndíjat Filipcsuk Péter Gusztáv 11. a osztályos diák, míg a kiemelkedő sporttehetségnek járót Tamás István Gergő kapta. 

Bessenyei sportolói díjban részesült a testnevelés munkaközösség ajánlása alapján Mudri Lucia 12. d osztályos tanuló, valamint Tamás István Gergő.


Végezetül egy igen beszédes adat a ballagási ünnepséghez. A gimnázium igazgatója kevés híján negyven végzős diákkal rázott kezet a nevelőtestületi dicséret ürügyén, s majdnem hatvan diák kapott jutalomkönyvet – hasonlóan a nevelőtestület által elismert diákokhoz – az igazgatói dicséret kézzelfogható jeleként.

Kovács Berti

Fotógaléria:

























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése